Δελτίο Τύπου: προβολή ντοκιμαντέρ για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα

Δελτίο Τύπου: προβολή ντοκιμαντέρ για το Καθολικό Βασικό Εισόδημα

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Καθολικό Βασικό Εισόδημα: δικαίωμα στη ζωή» του Αlvaro Orus Andreu. Η προβολή ήταν μια συνεργασία των «Συνεργών με την Ηλιούπολη» και του Ελληνικού γραφείου του διεθνούς ανθρωπιστικού πρακτορείου ειδήσεων PRESSENZA.

Ακολούθησε συζήτηση με καλεσμένη την Ισπανίδα Juana Perez, εκπρόσωπο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας «Ανθρωπιστές για το καθολικό βασικό εισόδημα». Η συζήτηση έγινε στα ελληνικά με ταυτόχρονη διερμηνεία. Το ντοκιμαντέρ «Καθολικό Βασικό Εισόδημα (ΚΒΕ): δικαίωμα στη ζωή» (2018, 52’), ασχολείται με το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να μπορούν να διαβιώνουν, δικαίωμα που προκύπτει και μόνο από το γεγονός ότι έχουν γεννηθεί. Πρόκειται για μια ιδέα που έχει ήδη πίσω της ιστορία, αλλά και που έχει προωθηθεί με εξαιρετικούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, κυρίως εξαιτίας του γεγονότος ότι η τεχνολογική πρόοδος απειλεί να αφήσει την πλειονότητα των ανθρώπων χωρίς εργασία και κατά συνέπεια χωρίς τη δυνατότητα να μπορούν να καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες. Το ντοκιμαντέρ περιλάμβανε συνεντεύξεις από ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και ακτιβίστριες, που εξηγούν την εμπειρία τους, όπως αυτή προκύπτει από την απασχόλησή τους με το θέμα τα τελευταία τριάντα χρόνια ανά τον κόσμο.

Στην συζήτηση που ακολούθησε αναδείχθηκαν τα πιλοτικά προγράμματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως αυτό στην Βαρκελώνη, με αποδέκτες του προγράμματος 1000 οικογένειες. Επίσης, καταγράφηκαν κινήσεις σε πολιτικό επίπεδο σε διάφορες χώρες, όπως στην Ελβετία (σχετικό δημοψήφισμα το 2016, με 7% των ψηφοφόρων να είναι υπέρ της απόδοσης Καθολικού Βασικού Εισοδήματος πριν το δημοψήφισμα, και 22% μετά το πέρας της καμπάνιας και τα τελικά στοιχεία), αλλά και στην Γερμανία (πολιτικό κόμμα για το ΚΒΙ).

Όπως καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ, αλλά και από την καλεσμένη, Juana Perez, φαίνεται ότι η τοπική αυτοδιοίκηση διεθνώς, είναι σε θέση να υλοποιήσει πρώτη αυτό το βήμα, ανάλογα με τις δυνατότητες που δίνουν οι νόμοι ή οι χρηματοδοτήσεις, όπως της ΕΕ (η Βαρκελώνη υλοποιεί για παράδειγμα το πιλοτικό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από την ΕΕ, καθώς η εθνική νομοθεσία δεν της το επιτρέπει προς το παρών ως αρμοδιότητα). Επίσης διασαφηνίστηκαν ορισμένα θέματα για τον Καθολικό Βασικό Εισόδημα, όπως αυτό συζητείται σήμερα στην διεθνή κοινότητα, όπως η δυνατότητα που υπάρχει σήμερα να υλοποιηθεί, αλλά και τα χαρακτηριστικά του, που το διαχωρίζουν από τα ελάχιστα εγγυημένα εισοδήματα και άλλα επιδόματα φτώχειας.

Συνεργοί με την Ηλιούπολη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δε θα δημοσιευτεί.