Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-government)

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-government)

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση (e-government) αποτελεί πλέον μέρος της καθημερινότητας για τους πολίτες σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο. Πρόκειται για την εισαγωγή των τεχνολογιών της πληροφορικής και των υπολογιστών στη δημόσια διοίκηση, που συμπεριλαμβάνει τόσο την ηλεκτρονική διοίκηση, όσο και την ηλεκτρονική δημοκρατία.
Επίσης, η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, δεν αφορά μόνο την αλλαγή σε επίπεδο τεχνικό ή/και μεθόδου παροχής υπηρεσιών από την τοπική ή εθνική διοίκηση. Αφορά την αλλαγή νοοτροπίας, τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και από πλευράς των πολιτών, με περισσότερη συμμετοχή και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.
Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει το επίκεντρο του εκσυγχρονισμού των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μετατρέποντας τις ήδη προσφερόμενες υπηρεσίες τους, σε υπηρεσίες με αυξημένη διαφάνεια, συμμετοχή των κατοίκων στη λήψη αποφάσεων, λογοδοσία, αποτελεσματικότητα, ταχύτερες διοικητικές διαδικασίες. Μπορεί να αποτελέσει το τεχνολογικό μέσο για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ανοίγοντας (και) τεχνολογικά τον δρόμο προς μοντέλα συμμετοχικής Δημοκρατίας.

Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, ο Δήμος Τρικκαίων (https://trikalacity.gr/) αποτελεί το πιο δημοφιλές παράδειγμα καλής πρακτικής ηλεκτρονικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Αποτελεί την πρώτη έξυπνη πόλη και έχει βρεθεί 3 φορές (2009- 2011) στη λίστα με τις 21 πιο έξυπνες πόλεις διεθνώς. Στις πρώτες δράσεις περιλαμβάνεται η παροχή ελεύθερης ασύρματης πρόσβασης (wi-fi) σε μεγάλο μέρος του αστικού ιστού της πόλης, καθώς και μία σειρά από δράσεις που αναπτύχθηκαν σταδιακά. Το e-dialogos αποτελεί βασικό εργαλείο προώθησης της συμμετοχικής δημοκρατίας και ηλεκτρονικής διαβούλευσης στο δήμο, συμπεριλαμβάνοντας εφαρμογές όπως ηλεκτρονικές δημοσκοπήσεις και ψηφοφορίες, αιτήματα πολιτών για τη διαμόρφωση της θεματολογίας στο δημοτικό συμβούλιο, κτλ. Παραλλαγές του προγράμματος συναντώνται πλέον σε αρκετούς δήμους της χώρας, όπως της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Άρτας, κτλ. Λειτουργούν επίσης προγράμματα τηλεπρόνοιας και απομακρυσμένης παρακολούθησης για ευπαθείς ομάδες, σύστημα παραπόνων των πολιτών για ζητήματα που άπτονται της καθημερινότητάς τους, τουριστικές υπηρεσίες με χρήση π.χ. beacons26, κτλ. Σύντομα αναμένεται η παρουσίαση του ολοκληρωμένου πιλοτικού προγράμματος του δήμου με φιλοδοξία την ενοποίηση σε σημαντικό βαθμό των ψηφιακών εφαρμογών (π.χ. σύγχρονος φωτισμός, στάθμευση με αισθητήρες, σύστημα ελέγχου των αντλιοστασίων, κτλ.), ενώ προγραμματίζεται η διανομή πιστοποιητικών κατ’ οίκον με σύστημα delivery και η τοποθέτηση σε κεντρικά σημεία της πόλης μηχανημάτων ΑΤΜ πιστοποιητικών που θα λειτουργούν μέσω αφής και φωνής. Οι ως άνω δράσεις αναπτύχθηκαν κατά βάση μέσω της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου e-trikala και χάρη σε συνεργασία αρχικά με την Κοινωνία της Πληροφορίας (π.χ. για έργα τηλεπρόνοιας) και εν συνεχεία μέσω αξιοποίησης πληθώρας ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στα πλαίσια αυτά, έχει αναπτύξει σχετικές συνεργασίες με πολλά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας και έχει αποκτήσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης προηγμένων τεχνολογικά υπηρεσιών και λύσεων.
O Δήμος Τρικκαίων έχει θέσει επίσης σε λειτουργία και έναν χώρο ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων για θέματα υψηλού ενδιαφέροντος για το Δήμο και τους δημότες του. http://hello.crowdapps.net/open-trikala/challenges/?c=25. Ο χώρος αυτός προσφέρει τη δυνατότητα να κατατεθούν ιδέες ή και προτάσεις για έργα και δράσεις προς υλοποίηση από τους ίδιους τους πολίτες, ενώ μπορούν να σχολιάσουν τις ήδη αναρτημένες προτάσεις και σχέδια.
Πιο συγκεκριμένα, ο συγκεκριμένος χώρος προσφέρει τα ακόλουθα:
– Τη διαβούλευση θεμάτων που απασχολούν τους πολίτες
– Τη συλλογή προτάσεων από τους πολίτες και τους τοπικούς φορείς.
– Την αξιολόγηση προτάσεων που κατατίθενται τόσο από το Δήμο όσο και από τους πολίτες,
– Την υποβολή ιδεών από κάθε έναν ενδιαφερόμενο από τους πολίτες ή τους φορείς.
– Την παρουσίαση καλών πρακτικών.
– Τη δυνατότητα ψηφοφορίας / βαθμολόγησης των προτάσεων που έχουν υποβληθεί.
– Τη συνδιαμόρφωση και σχολιασμό κειμένων και προτάσεων πολιτικής.

Επίσης, πατώντας εδώ, μπορείτε να διαβάσετε την διετή παγκόσμια αναφορά του ΟΗΕ για την εξέλιξη της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε όλες τις χώρες του κόσμου για το 2018.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δε θα δημοσιευτεί.