Δελτίο Τύπου της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης για το ρέμα της Πικροδάφνης

Γκρέμισμα τοίχου που φράσσει το ρέμα της Πικροδάφνης, στο τέρμα του παρκινγκ του γηπέδου ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη (στο τέλος της Πατριάρχου Γρηγορίου)

Στις 3 Δεκεμβρίου 2018 καταγγείλαμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και στο Δήμο Ηλιούπολης τον τοίχο με τον οποίο έχει κλειστεί ο υπογειοποιημένος αγωγός της Πικροδάφνης και εμποδίζει την είσοδο των νερών του ρέματος. Η ύπαρξη του τοίχου αυτού βάζει σε κίνδυνο όλη την περιοχή, σε περίπτωση ιδιαίτερα έντονης βρο-χόπτωσης, που μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πλημμυρικό γεγονός. Ενδεχόμενη πλημμύρα στη συγκεκριμένη περιοχή θα βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τη λεωφόρο Πατριάρχου Γρηγορίου, που έχει μεγάλη κατωφέρεια και μήκος και οδηγεί στην κεντρική λεωφόρο της Αγίας Μαρίνας, στη Δημοκρατίας.

Έκτοτε, μετά από συνεχόμενη αλληλογραφία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση μόνοι μας την Κυριακή 7 Απριλίου, απομακρύνοντας τα μπάζα που έχουν συσσωρευτεί μπροστά από τον κλειστό αγωγό του ρέματος και γκρεμίζοντας τον τοίχο που εμποδίζει τη ροή των νερών στην Πικροδάφνη. Την απόφασή μας αυτή κοινοποιήσαμε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Ηλιούπολης, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κλπ, τονίζοντας ότι αν δεν το κάνουν αυτές θα το υλοποιήσουμε μόνοι μας τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η απάντηση από το γραφείο του Αντιπεριφειάρχη Περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει προγραμματίσει συνεργείο την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019, για την απομάκρυνση των φερτών υλικών και κατασκευών, που εμποδίζουν την απρόσκοπτη ροή του νερού με την παράλληλη διασφάλιση της μη προσβασιμότητας στο κοινό, εντός του κλειστού αγωγού.

Συνεχίζουμε να καλούμε όλους εσάς την Κυριακή 7 Απριλίου 2019 και ώρα 11:00, στο τέλος του παρκινγκ του γηπέδου ΔΙΑΝΑ στην Ηλιούπολη, που βρίσκεται στο τέρμα της Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε, για:

Καθαρισμό της περιοχής και πικ-νικ στην κοίτη της Πικροδάφνης, εφόσον η Περιφέρεια Αττικής υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε
Απομάκρυνση των μπάζων και γκρέμισμα του τοίχου που κλείνει το ρέμα, εάν δεν πραγματοποιηθούν, όσα μας έχουν υποσχεθεί

Οι υπογράφοντες φορείς

Κι.Π.Η. – Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης – Σκρα 10, 163 46 Ηλιούπολη, 2109730215, 6944683652, kin.pol.il@gmail.com

Παναγιώτης Πατσαβός, Αρχιτέκτονας, Περιφερειακός σύμβουλος Αττικής περιφερειακής παράταξης
‘Δύναμη Ζωής’
Κίνηση για την Προστασία και την Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας
‘Λαϊκή Συσπείρωση’, Δημοτική Παράταξη Ηλιούπολης, Α. Τσατσούλη, επικεφαλής
‘ΓΕΩΜΥΘΙΚΗ’ – Δημήτρης Θεοδοσόπουλος
Κώστας Σεφτελής, ανεξάρτητος Δημοτικός σύμβουλος Ηλιούπολης
‘Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού’-Τότσικας Πάνος