Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Μαρίνη.

Μια οφειλόμενη απάντηση στον κ. Μαρίνη.

Πρόσφατα δημοσιεύσαμε δελτίο τύπου για την καθαριότητα στην πόλη συνοδευόμενη από φωτογραφικό υλικό. Δεν είναι η πρώτη φορά και σίγουρα ούτε η τελευταία, που ασχολούμαστε με το θέμα αυτό.

Στην ανακοίνωση μας κάνουμε λόγο για τις υπηρεσίες του Δήμου και έκκληση για κινητοποίηση τους. Αυτές υπάρχουν και ασχολούνται με την καθαριότητα, αυτές είναι για την ώρα αρμόδιες ώστε να αλλάξει έστω και επιφανειακά η εικόνα της πόλης. Το ζήτημα της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών των δήμων είναι ένα άλλο θέμα που απαιτεί μια πολύ προσεκτική συζήτηση.

Η ιδιωτικοποίηση έστω μέρους της καθαριότητας είναι κάτι στο οποίο είμαστε ανοιχτοί. Ποτέ δεν είπαμε ότι μια αθρόα πρόσληψη δημοτικών υπαλλήλων θα έλυνε το θέμα. Εδώ ζούμε όλοι και γνωρίζουμε τις παθογένειες των δήμων αλλά και του ελληνικού δημοσίου.

Φυσικά η οποία σύμβαση δήμων με ιδιώτη στον τομέα της καθαριότητας πρέπει να εξεταστεί σοβαρά από τους εμπλεκόμενους φορείς, να δίνει βάρος στα οφέλη που θα αποκομίζουν οι πολίτες, να μην καταπατούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων καθώς και να θέτει όρους και προϋποθέσεις που δεν θα επιβαρύνουν αλλά θα ωφελούν τον δήμο και την δημόσια διοίκηση.

Δεν είναι όμως μια κουβέντα που μπορεί να γίνει μέσα από ένα δελτίο τύπου ή δύο επιστολές. Είναι έως και επικίνδυνο να συζητάμε χωρίς οικονομικά στοιχεία, χωρίς μια οργανωμένη μελέτη. Συνεχίζουμε να εμμένουμε στην αρχική έκκληση, οι υπηρεσίες του Δήμου να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο Δήμος να κινητοποιηθεί. Αυτό υπάρχει τώρα, αυτή την κατάσταση έχουμε για την οποία πρέπει κάτι να γίνει άμεσα.

Πολύ πρόσφατα γίναμε αυτόπτες μάρτυρες μιας τραγικής κατάστασης στον Υμηττό που εν μέσω καλοκαιριού θύμιζε βραδυφλεγή βόμβα. Δεν μπορούμε να αγνοούμε την επικινδυνότητα αυτής της πραγματικότητας.

Η νέα διοίκηση θα κληθεί σύντομα να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα. Έχει ορίζοντα τετραετίας να βρει λύσεις, να θέσει στόχους και προτεραιότητες και να κάνει τις απαραίτητες μελέτες απαλλαγμένη από το δίπολο δημόσιο και ιδιωτικό. Εκεί και θα κριθεί. Η προηγούμενη δημοτική αρχή κρίθηκε.

Συνεργοί με την Ηλιούπολη.